Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Maxlab Srl
Membru Gratuit
0 stars: Fara rating 0 din 0 pareri
Analiza veterinara TSH
70 lei
Brand
Analiza animale TSH
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
TSH (hormonul de stimulare tiroidiana) este eliberat de glanda hipofiza sub actiunea TRH (hormonul eluberator de TSH). TSH la randul sau stimuleaza productia si eliberarea de T4 din glanda tiroida. T4 activ, prin feedback negativ, inhiba continuarea eliberarii de TRH si TSH.

Hipotiroidismul canin primar este cauzat de distructia testutului tiroidian prin tiroidita imun-mediata sau prin atrofia idiopatica a tiroidei. Hipotiroidismul primar este caracterizat de concentratia crescuta de TSH si concentratia scazuta de T4/T4 liber.

Sunt insa si cazuri in care concentratia de TSH este in limite normale, fie din cauza epuizarii productiei hipofizare de TSH, fie din cauza secretiei pulsatile a acestui hormon sau interferentei cu anumite medicamente.
Hipotiroidismul canin secundar este cauzat de productia insuficienta de TSH de catre hipofiza. In aceasta afectiune nu sunt afectate direct celulele foliculare tiroidiene, insa ca urmare a insuficientei de TSH poate rezulta atrofia tiroidiana.

Hipotiroidismul secundar este caracterizat de concentratii scazute de T4, T4 liber si concentratii normale de TSH. Etiologia disfunctiei hipofizare in acest caz este cel mai adesea farmacologica. Glucocorticoizii (endogeni – sindrom Cushing sau administrati exogen) si fenobarbitalul sunt exemple de medicamente care inhiba productia de TSH de catre o hipofiza de altfel normala.

De aceea anumite substante si boli non-tiroidiene pot mima foarte bine rezultatele de laborator ale unui profil tiroidian specifice hipotiroidismului secundar.
Principalele indicatii ale testarii
In conjunctie cu T4 si/sau T4 liber pentru diagnosticul sau excluderea hipotiroidismului primar.
Util in diferentierea hipotiroidismului primar de cel secundar.
Din Gura in Gura